Mobile security-blog post

7 τρόποι για να καταλάβεις αν το κινητό σου τηλέφωνο έχει παραβιαστεί

Σε μια εποχή όπου τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας και αποθηκεύουν προσωπικές αλλά και επαγγελματικές πληροφορίες, η ασφάλεια των δεδομένων σου είναι πρωταρχικής σημασίας. Αλλά πώς μπορείς να γνωρίζεις όταν το κινητό σου τηλέφωνο έχει παραβιαστεί; 

Η παραβίαση του κινητού σου μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία με σοβαρές συνέπειες για την ιδιωτική σου ζωή και την ασφάλεια των δεδομένων σου. Από την κατασκοπεία μέχρι την κλοπή ατομικών πληροφοριών, οι επιπτώσεις μιας παραβίασης μπορεί να είναι ευρείας εμβέλειας. Ωστόσο, η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα σημάδια μιας παραβίασης είναι ζωτικής σημασίας για την άμεση αντίδραση και την προστασία των δεδομένων σου.

Πώς μπορεί να χακαριστεί ένα τηλέφωνο; 

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι: 

  1. Πρόσβαση του τηλεφώνου μέσω μη ασφαλούς δικτύου Wi-Fi και “φύτευση” κακόβουλου λογισμικού 
  2. Εξαπάτηση ατόμων με τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, όπως η λήψη προσωπικών πληροφοριών από εσένα, αφού κάνεις κλικ σε συνδέσμους στα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)
  3. Χρήση λογισμικού παρακολούθησης 

Σημάδια χακαρισμένου τηλεφώνου

Εάν το τηλέφωνό σου λειτουργεί περίεργα, το πιθανότερο είναι ότι έχει χακαριστεί. Παρακάτω είναι μερικά σημάδια. 

1. Μη αναγνωρισμένα μηνύματα ή κλήσεις

Οι άγνωστες εξερχόμενες κλήσεις και τα μηνύματα κειμένου μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχουν εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού εγκατεστημένες στη συσκευή σου. Οι χάκερ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν με αριθμούς premium rate. Ταυτόχρονα, μπορείς επίσης να λαμβάνεις κλήσεις ή μηνύματα από μη αναγνωρισμένους ή ασυνήθιστους αριθμούς. Εάν δεν μπορείς να επαληθεύσεις ότι είναι νόμιμες, απέφυγε να απαντήσεις εντελώς σε τέτοιες κλήσεις. 

2. Πολλά spammy pop-ups (ανεπιθύμητα αναδυόμενα παράθυρα)

Τα περίεργα αναδυόμενα παράθυρα που εμφανίζονται τυχαία στη συσκευή σου είναι από τα πιο κοινά σημάδια χακαρισμένου τηλεφώνου. Ειδικά όταν εμφανίζονται σε αξιόπιστους ιστοτόπους ή ενώ κάνεις καθημερινά πράγματα στη συσκευή σου, όπως το να ελέγχεις τον καιρό. Μπορεί να υποδηλώνει ότι η συσκευή σου έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό διαφημίσεων (λογισμικό που υποστηρίζεται από διαφημίσεις). 

3. Ξαφνική άνοδος στη χρήση δεδομένων 

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά μέσα για να χακάρουν το τηλέφωνό σου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται λογισμικό κατασκοπείας και άλλες κακόβουλες εφαρμογές. Συχνά στέλνουν δεδομένα πίσω σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή. Έτσι, τέτοιες εφαρμογές καταναλώνουν γρήγορα τα δεδομένα της συσκευής σου. Εάν λοιπόν, διαπιστώσεις ότι τελειώνουν τα δεδομένα πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, μπορεί να ευθύνεται τέτοιο κακόβουλο λογισμικό.

4. Πιο αργή απόδοση τηλεφώνου 

Η συσκευή σου έχει κακή απόδοση ξαφνικά; Ίσως οι εφαρμογές να μην είναι τόσο εύχρηστες όσο θα έπρεπε, χρειάζονται αρκετή ώρα για να φορτωθούν ή το τηλέφωνο παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα; Αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι το κακόβουλο λογισμικό καταλαμβάνει τους πόρους του συστήματός σου, εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία του τηλεφώνου σου.

5. Το τηλέφωνο είναι ζεστό

Οι κακόβουλες εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο μπορούν επίσης να κάψουν επιπλέον υπολογιστική ισχύ. Έτσι, εκτός από την καθυστέρηση στην απόδοση της συσκευής, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κάνει το τηλέφωνό σου να ζεσταθεί, ακόμη και να υπερθερμανθεί. 

6. Εφαρμογές που δεν αναγνωρίζεις

Μια άλλη κόκκινη σημαία είναι όταν βρίσκεις εφαρμογές που δεν έχεις κατεβάσει. Ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου μπορεί να έχει εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σου κακόβουλες εφαρμογές για να του επιστραφούν ευαίσθητα δεδομένα. Δε χρησιμοποιούν απαραιτήτως μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και να εξαντλήσουν τα δεδομένα σου. 

7. Περίεργη συμπεριφορά τηλεφώνου

Αυτή είναι ίσως η πιο «κόκκινη» σημαία που μπορείς να σκεφτείς. Ναι, ένα χακαρισμένο τηλέφωνο συχνά λειτουργεί περίεργα. Για παράδειγμα, μπορείς να ανακατευθυνθείς σε περίεργους ιστοτόπους, ενώ βρίσκεσαι σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ή το τηλέφωνό σου μπορεί να παγώσει και να ζεσταθεί μέσα σε λίγα λεπτά. 

Πώς να αφαιρέσεις έναν χάκερ

  1. Εκτέλεσε λογισμικό προστασίας από ιούς
  2. Κάνε εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης
  3. Διέγραψε ύποπτες εφαρμογές 
  4. Άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασής σου 
  5. Επανάφερε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του τηλεφώνου σου

Πώς να προστατέψεις το τηλέφωνό σου από τους χάκερ

  1. Εκτέλεσε τακτικές σαρώσεις προστασίας από ιούς
  2. Χρησιμοποίησε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και βιομετρικά στοιχεία 
  3. Κάνε λήψη εφαρμογών από επίσημα καταστήματα εφαρμογών
  4. Ενημέρωσε το λειτουργικό σου σύστημα
  5. Απέφυγε το jailbreak του τηλεφώνου σου
  6. Αποσυνδέσου από τοποθεσίες όταν δεν τις χρειάζεσαι
  7. Να είσαι προσεκτικός στο δημόσιο Wi-Fi 
  8. Κρυπτογράφησε τα δεδομένα σου

Είναι σημαντικό λοιπόν, να είσαι ενήμερος για αυτούς τους κινδύνους και να λαμβάνεις μέτρα για την προστασία του τηλεφώνου σου, όπως την εγκατάσταση ενημερωμένων ασφαλών λογισμικών, την αποφυγή αναπτύξεων ανεπιθύμητων εφαρμογών και την προσοχή σε αιτήματα phishing.