clean up website bolog post

7 τρόποι για να καθαρίσεις το WordPress site σου

Όταν πρωτο-λανσάρεται ένα site είναι εύχρηστο και γρήγορο! Όσο περνάει ο καιρός, νέα πρόσθετα, media, θέματα και ίσως και βασικά κομμάτια κώδικα του WordPress μπορεί να προστεθούν. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο αυτές οι αλλαγές και παλιές προσθήκες ξεμένουν πίσω με αποτέλεσμα να κάνουν τον ιστότοπό σου “βαρύ”, αργό και δύχρηστο.

Ένας ιστότοπος που αργεί να φορτώσει σίγουρα οδηγεί αλγοριθμικά σε δυσανασχετισμένους πελάτες που τείνουν να φεύγουν από αυτόν και να μην τον ξαναεπισκέπτονται. Φυσικά, αυτό δεν αφορά, από κάποιο σημείο και μετά, μόνο τους επισκέπτες σου αλλά και εσένα και την πλευρά του διαχειριστή που αργεί να φορτώσει εκείνα που χρειάζεσαι. Έτσι, σήμερα εδώ είμαστε για να θυμίσουμε ότι ο “βαθύς καθαρισμός” του ιστοτόπου σου θα πρέπει να αποτελεί και την πρώτη σου προτεραιότητα, μαζί με τη συντήρησή του!

Πάμε να δούμε τα βασικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να διατήρησεις, όσο το δυνατόν καθαρότερο τον WordPress ιστότοπό σου:

  • Ενημέρωσε το WordPress, τα πρόσθετα και τα θέματα
    Συχνότητα: σε μηνιαία βάση
    Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείς ενημερωμένα τα βασικά αρχεία, τα πρόσθετα και τα θέματα του ιστοτόπου σου στο WordPress. Αυτές οι ενημερώσεις καλύπτουν σημαντικά κενά ασφαλείας, προσθέτουν νέες δυνατότητες και προχωρούν με διορθώσεις σφαλμάτων.
  • Απεγκατέστησε αχρείαστα πρόσθετα και θέματα
    Συχνότητα: σε ετήσια βάση
    Ορισμένα από τα πρόσθετα και τα θέματα μπορούν πραγματικά να επιβαρύνουν τον ιστότοπό σου. Η κατάργηση περιττών θεμάτων και πρόσθετων είναι ένα σημαντικό μέρος του καθαρισμού του website σου.
  • Καθάρισε τα αρχεία πολυμέσων
    Συχνότητα: κάθε λίγους μήνες
    Ένας τρόπος για να αποφύγεις την παρατεταμένη παραμονή των αχρησιμοποίητων πολυμέσων είναι να τα αφαιρέσεις μετά τη μεταφόρτωσή τους. Εάν αποφάσισες ότι χρειάζεσαι μια μεγαλύτερη εικόνα, αφαίρεσε την προηγούμενη μεταφορτωμένη εικόνα και, στη συνέχεια, προχώρησε με το ανέβασμα της νέας.
  • Συμπίεσε τις εικόνες σου
    Συχνότητα: κάθε φορά που ανεβάζεις εικόνες
    Η συμπίεση εικόνων στον ιστότοπό σου έχει να κάνει με τη σμύκρινση του συνολικού μεγέθους της εικόνας, επιτρέποντας στην εικόνα να φορτώσει πιο γρήγορα καθώς και να μειώσει το συνολικό μέγεθος του site σου.
  • Κράτα ενημερωμένους τους WordPress χρήστες
    Συχνότητα: κάθε λίγες εβδομάδες
    Είναι σημαντικό να ελέγξεις κάθε ένα από τα δικαιώματα χρήστη που έχουν εκχωρηθεί. Φρόντισε να αφαιρείς τη σχετική άδεια σε χρήστες που δε χρειάζονται πλέον πρόσβαση στον ιστότοπό σου.
  • Κράτα καθαρά τα spam-σχόλια
    Συχνότητα: κάθε λίγες εβδομάδες
    Εάν διαχειρίζεσαι ένα blog, θα έχεις διαπιστώσει ότι έχεις σχόλια που είναι ανεπιθύμητα. Αντί να αγνοείς αυτά τα σχόλια και να τα αφήνεις να γεμίζουν τον πίνακα ελέγχου του WordPress, διέγραψέ τα.
  • Έλεγξε το υπάρχον περιεχόμενο της ιστοσελίδας
    Συχνότητα: 2 φορές το έτος
    Ξεκίνησε με κάθε σελίδα και κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου καθώς τη διαβάζεις:
    1. Αυτό το περιεχόμενο θα εμπνεύσει τον επισκέπτη μου να προβεί σε κάποια ενέργεια;
    2. Αυτό το περιεχόμενο εξυπηρετεί κάποιο σκοπό;
    3. Αυτό το περιεχόμενο εκπαιδεύει ή μπερδεύει τον επισκέπτη;
    4. Όλες οι εικόνες και οι σύνδεσμοι σε αυτήν τη σελίδα έχουν την αναμενόμενη απόδοση;

Και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν κατά τον καθαρισμό ενός ιστοτόπου! Ξεκίνα με ένα βήμα τη φορά και…. φυσικά σε κάθε βήμα μη ξεχνάς να έχεις κρατήσει ένα backup!