AI-blog post

AI: Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο;

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από οικονομική αξία και αυξημένο αυτοματισμό, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι αντί να αφαιρεί θέσεις εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον τρόπο εργασίας σου, ξεκλειδώνει το ανθρώπινο δυναμικό και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο καινοτομείς και ενισχύεις την παραγωγικότητα. Στη μηχανική, είναι σημαντικό να προσδιορίζονται οι ρόλοι που είναι επιρρεπείς στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, καθώς και εκείνοι που είναι ανθεκτικοί στην αλλαγή. 

Τα ρομπότ είναι σε άνοδο

Αναμενόταν ότι τα ρομπότ θα αντικαθιστούσαν το εργατικό δυναμικό χαμηλής ειδίκευσης, ιδιαίτερα σε μονότονες και επικίνδυνες εργασίες στα πατώματα των εργοστασίων. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη εργασία παραμένει πιο οικονομικά αποδοτική από την επένδυση στην αγορά και τον προγραμματισμό ρομπότ για τις περισσότερες εγκαταστάσεις. Εκτός από το υλικό ρομποτικής, το κόστος της εκπαίδευσης είναι σημαντικό: κάθε φορά που κάνεις μια αλλαγή στη διαδικασία – τα παραδοσιακά ρομπότ πρέπει να εκπαιδεύονται εκ νέου. Μόνο σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή, όπως η συναρμολόγηση smartphone, η ρομποτική έχει γίνει πρακτική λόγω του μεγάλου όγκου. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα συστήματα ρομποτικής με υπολογιστική όραση και τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να εκπαιδεύονται και να ακολουθούν γενικές εντολές στη φυσική γλώσσα. Όταν μπορείς να «ζητήσεις» από ένα ρομπότ να διαχωρίσει τα κόκκινα «πράγματα» και τα πράσινα «πράγματα» σε απλά αγγλικά, ο αυτοματισμός της ρομποτικής έχει τεράστιες δυνατότητες.

Αλγοριθμική Αντιγραφή

Το copywriting έγινε δημοφιλές επειδή οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το πειστικό περιεχόμενο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο να τραβήξει την προσοχή του κοινού. Είτε πρόκειται για ιστοτόπους, δελτία τύπου ή διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης, το αποτελεσματικό κείμενο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μετάδοση επίσημων πληροφοριών και στην αλληλεπίδραση με πιθανούς πελάτες.

Η εργασία, δηλαδή, των κειμενογράφων μπορεί να διευκολύνεται πολύ από την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξουσιοδοτήσει μηχανικούς με εξειδικευμένες γνώσεις να γράφουν συναρπαστικά άρθρα χωρίς να προσλαμβάνουν άλλα άτομα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τους κειμενογράφους, καθώς η σημασία της ποιότητας του κειμένου είναι κρίσιμοι παράγοντες που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δυσκολευτεί να αντιγράψει. Ωστόσο, η σημασία της συγκεκριμένης γνώσης σε συγκεκριμένους τομείς αρχίζει επίσης να αναδεικνύεται.

Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί αναπτύσσουν φυσικά προϊόντα. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να σχεδιάσει ένα νέο προϊόν για μια startup; Η σύντομη απάντηση είναι πως ΟΧΙ.

Ωστόσο, μπορεί να αυξήσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα διάγραμμα που περιγράφει τα κύρια στοιχεία μιας συγκεκριμένης συσκευής. Οι μηχανικοί αφιερώνουν πολύ χρόνο επιλέγοντας χειροκίνητα εξαρτήματα και συζητώντας τα με τους κατασκευαστές. Το AI μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκτέλεση υπολογισμών και στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. 

Σε κανέναν δεν αρέσει να μένει στους περιορισμούς

Ο κόσμος μας εξελίσσεται και πρέπει να εξελίσσεται, αλλά η τεχνολογία απέχει πολύ από το να μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό. Βασικά προσόντα όπως η δημιουργικότητα, η αποτελεσματική επικοινωνία και η ικανότητα να επινοούν καινοτόμες λύσεις παραμένουν ανεκτίμητες. Ενώ, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμπληρώσει και να βελτιώσει ορισμένες πτυχές της εργασίας, είναι απίθανο να επισκιάσει εντελώς την τεχνογνωσία και τις ικανότητες των ειδικευμένων ειδικών. Η εξάρτηση από το ανθρώπινο χέρι παραμένει αναντικατάστατη.