soft-skills-blog-post

Ανάπτυξη soft skills: 10 κορυφαίες συμβουλές

Τα soft skills σχετίζονται με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του καθένα μας εμπλέκοντας τις επικοινωνιακές και τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Στην ψηφιακή εποχή, τώρα πια περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό πλεονέκτημα ενός ατόμου να έχει καλλιεργήσει τα soft skills του πέρα από τις τεχνικές του ιδιότητες. Ένα καλό σετ από soft skills μπορεί να σε κάνει να πάρεις τη δουλειά που πάντα ονειρευόσουν ή ακόμα και να γίνεις σύμβουλος εκείνου του μεγάλου πελάτη που κυνηγάς για μήνες.

Για να είσαι, λοιπόν, πάντα ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία, και όχι μόνο την επαγγελματική, εμείς συγκεντρώσαμε για σένα 10 κορυφαίες συμβουλές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου:

1. Κατανόηση του τι είναι soft skills

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο soft skills, μιλάμε για τις δεξιότητες του ατόμου, όπως αναφέραμε και παραπάνω, εκείνες που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις μέσα από ένα πλήθος καλά καταρτισμένων ανθρώπων και συνεπώς να συμβάλλουν στη θετική εικόνα που θα δημιουργήσει η απέναντι πλευρά για σένα.

2. Επένδυσε στη νοοτροπία μάθησης

Φρόντισε να σου καλλιεργήσεις τη νοοτροπία μάθησης. Μόλις καταλάβεις τι είναι τα soft skills και ποια η σημασία τους, εστίασε στο να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτογνωσία και να αναγνωρίσεις πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις ορισμένες από τις δεξιότητές σου.

3. Αυτοβελτίωση

Αναγνώρισε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου και βρες ευκαιρίες για βελτίωση. Μπορείς ακόμη να ζητήσεις από φίλους, συναδέλφους και εργοδότες να σου επισημάνουν τις δεξιότητές σου. Η επισήμανση με συγκεκριμένα παραδείγματα μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις τη λίστα σου πιο γρήγορα, άρα και το στόχο σου.

4. Δώσε προτεραιότητα

Μόλις εντοπίσεις στο εαυτό σου πιθανά κενά δεξιοτήτων, μπορείς να αρχίσεις να δίνεις προτεραιότητα στην ανάπτυξη εκείνων που σου λείπουν. Εάν εργάζεσαι σε μια συγκεκριμένη εταιρεία ή έχεις ορισμένες επαγγελματικές φιλοδοξίες, στόχευσε στις αναγκαίες δεξιότητες για την συγκεκριμένη συνθήκη.

5. Μάθηση & Εκπαίδευση

Μη ξεχνάς ότι τα soft skills αποτελούν το πιο δυνατό σου χαρακτηριστικό και μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις. Επομένως, μπορείς πάντα να αναζητήσεις όλους τους διαθέσιμους πόρους για να ενισχύσεις το σύνολό τους, μέσω:

  • Διαδικτυακών μαθημάτων από κάποιον ειδικό
  • Συνεργασίας με τον εργοδότη σου
  • Εξάσκησης με φίλους ή συναδέλφους

6. Εξάσκηση

Η εξάσκηση είναι το κλειδί. Θα πρέπει να αναζητήσεις ευκαιρίες, στη δουλειά και στο σπίτι, για να εφαρμόσεις τις προσφάτως αναπτυγμένες δεξιότητές σου στην πράξη.

7. Υπομονή

Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου απαιτεί ουσιαστικά μια αλλαγή στην προσωπικότητα και τη συνήθεια, που σημαίνει ότι δε θα είναι μια απλή μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη. Οι δεξιότητες μπορούν να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό αφιέρωσε χρόνο στην ανάπτυξή τους προκειμένου να σημειώνεις σταθερή πρόοδο.

8. Να θυμάσαι το γιατί

Η εστίαση στην ανάπτυξη των soft skills μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και να σου επιτρέψει να διαπρέψεις στο ρόλο σου.

9. Ανατροφοδότηση

Αξιοποίησε στο έπακρο τα σχόλια. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις feedback από άλλους για να αξιολογείς την πρόοδό σου ανάλογα και τον τομέα ανάπτυξης για να γίνεσαι πάντα καλύτερος/η.

10. Αναγνώρισε τα soft skills σου

Επενδύοντας χρόνο να σε γνωρίσεις καλύτερα και να καταλάβεις που είσαι δυνατότερος/η μπορείς να το συστήσεις ευκολότερα και στους άλλους. Είναι πιο εφικτό να κερδίσεις έδαφος σε μια συζήτηση αν είσαι ευγενικός και ομαδικός, για παράδειγμα όταν θέλεις να αναλάβεις τη δουλειά μιας μικρομεσαίας επιχείρησης που θα χρειαστεί να συνεργαστείς με πολλά άτομα. Στην περίπτωση που έχεις αναγνωρίσει τις ηγετικές σου ικανότητες μπορείς και να προτείνεις του να ηγηθείς αυτής της ομάδας από το να καταπιεστείς απλά για να είσαι ευγενικός. Όλα πετυχαίνουν καλύτερα όταν είμαστε ο εαυτός μας!

Έτσι, κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη των soft skills μπορεί να μην είναι μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο είναι απόλυτα βοηθητική για να χτίσεις μια ποιοτικότερη καθημερινότητα και πού ξέρεις, ακόμα και να σου εξασφαλίσει τη δουλειά των ονείρων σου!