Ανατροφοδότηση-feedback-blog

Ανατροφοδότηση: Πώς θα λάβεις σωστά το feedback από τον πελάτη σου;

Η ανατροφοδότηση είναι από τα πολυτιμότερα εργαλεία για μία επιχείρηση. Τα μηνύματα των πελατών σου μπορούν να πουν πολλά για την εταιρεία σου. Αποτελούν ένα μέσο με το οποίο μπορείς να ελέγξεις εάν οι στρατηγικές που χρησιμοποιείς αποδίδουν καρπούς. Επιπλέον, συμβάλλουν στην κατανόηση του κοινού αλλά και στην ομαλότερη προσαρμογή της επιχείρησης με αυτή.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να συλλέξεις τη γνώμη του κοινού με κάποιες από αυτές μπορούν να είναι: α) τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, β) η δημιουργία φόρμας σχολίων στον ιστότοπό σου ή/και γ) η συνεργασία με ιστότοπο κριτικών.

Τα σχόλια των πελατών γίνονται καθοδηγητική πυξίδα για την επιχείρηση όταν χρησιμοποιηθούν σωστά. Δείχνουν τα κακά και τα καλά σημεία του οργανισμού από τη μεριά του καταναλωτή. Τα θετικά σχόλια μπορούν ακόμη και να γίνουν μέρος της καμπάνιας μάρκετινγκ. Ένας καταναλωτής είναι το καλύτερο πειστήριο για την προσέλκυση νέων πελατών.

Για τους παραπάνω λόγους, μια επιχείρηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η διαδικασία ανατροφοδότησης είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Πώς, όμως, μπορείς να συλλέξεις τις πληροφορίες με το σωστό τρόπο; Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικά βήματα που θα συμβάλλουν στην λήψη μιας επιτυχημένης ανατροφοδότησης:

  1. Σχεδίασε μια αποτελεσματική έρευνα ανατροφοδότησης

Ο πιο προφανής τρόπος για να ενθαρρύνεις τα σχόλια από τους πελάτες σου είναι να τα ζητήσεις. Δυστυχώς, ο σχεδιασμός μιας καλής έρευνας πελατών δεν είναι πάντα τόσο απλός όσο φαίνεται. Για να εξασφαλίσεις ότι οι χρήστες θα εκφράσουν τη γνώμη τους, κράτησε τις ερωτήσεις που θέλεις απλές. 

  1. Προχώρησε με την καμπάνια e-mail

Το email είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους συλλογής σχολίων από τους πελάτες αλλά και προώθησης του brand σου.

  1. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολλές φορές οι πελάτες διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με μια επιχείρηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, ενθαρρύνουν την εκφραστηκότητα και είναι φανερό σε όλους ότι οι περισσότεροι καταναλωτές “γίνονται” πιο ομιλιτικοί στα social media.

  1. Δημιούργησε μια αποκλειστική σελίδα ιστότοπου για ανατροφοδότηση 

Τέλος, εάν θέλεις να κάνεις όσο το δυνατόν πιο απλό για τους χρήστες να αφήνουν σχόλια στον ιστότοπό σου και να συλλέγεις όλες αυτές τις πληροφορίες σε έναν χώρο, τότε δημιουργήστε μια σελίδα κριτικής στον ιστότοπό σου.