chat-gpt-tips-blog-post

Chat GPT: Συμβουλές, κόλπα και πιθανοί κίνδυνοι

Το Chat GPT έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Συγκεκριμένα, το Chat GPT έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να δημιουργεί και να δίνει ανθρώπινες απαντήσεις, καθιστώντας το ένα ανεκτίμητο εργαλείο. Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύονται, αλλά είμαστε κι εδώ να σου συστήσουμε και μερικά κόλπα για να αναβαθμιστεί η εμπειρία σου από τη χρήση του!

Διάφοροι έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις στο μέγιστο το Chat GPT είναι οι παρακάτω:

1. Σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες

Δώσε σαφείς και συγκεκριμένες εντολές για το τι ζητάς. Μη ξεχνάς να αναφέρεις με σαφήνεια το πλαίσιο ή το επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσως και τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που μπορεί να είναι απαραίτητες. Με αυτό τον τρόπο το εργαλείο κατανοεί την πληροφορία και βελτιώνει την ποιότητα των απαντήσεων.

2. Πείραμα και τελειοποίηση

Πειραματίσου με διαφορετικές εντολές, επαναδιατύπωσε τις ερωτήσεις και επανέλαβε για να βελτιώσεις το αποτέλεσμα. Η συνεχής προσαρμογή των δεδομένων θα σε βοηθήσει να εκπαιδεύσεις το μοντέλο ώστε να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις ανάγκες σου.

3. Επαλήθευση πληροφοριών από εξωτερικές πηγές

Αν και το Chat GPT είναι ένας πολύτιμος πόρος για τη δημιουργία πληροφοριών, είναι σημαντικό να επαληθεύεις τις απαντήσεις και από αξιόπιστες εξωτερικές πηγές. Έλεγξε τις κρίσιμες πληροφορίες πριν βασιστείς σε αυτές. Οι απαντήσεις του εργαλείου βασίζονται σε μοτίβα που μαθαίνονται από σενάρια εκπαίδευσης και μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς ή ενημερωμένες.

4. Κατανόηση των περιορισμών της τεχνητής νοημοσύνης

Το Chat GPT στερείται αληθινής κατανόησης και συνείδησης. Λειτουργεί με συγκεκριμένα μοτίβα και σενάρια από δεδομένα εκπαίδευσης, καθιστώντας το επιρρεπές σε παρερμηνεία. Αναγνώρισε αυτόν τον περιορισμό σαν χρήστης και θέσε στον εαυτό σου τις αντίστοιχες προσδοκίες για να αποφύγεις πιθανές παρεξηγήσεις.

5. Παρακολούθηση και εποπτεία

Εάν ενσωματώνεις το Chat GPT σε εφαρμογές ή πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το κοινό, εφάρμοσε ισχυρά συστήματα παρακολούθησης και εποπτείας. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου, η ανθρώπινη επίβλεψη είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να ελέγχεις τακτικά και να επεμβαίνεις εάν το μοντέλο δημιουργεί μεροληπτικές, προσβλητικές ή ακατάλληλες απαντήσεις.

6. Έλεγξε τον τόνο σου

Να θυμάσαι ότι ενώ το Chat GPT φαίνεται να είναι χρήσιμο, είναι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης και δεν έχει συναισθήματα. Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που δε συμβαδίζει με το στυλ σου. Πριν θέσεις κάποια ερώτηση ή αναζητήσεις βοήθεια σε κάτι, διάβασε το ξανά και έλεγξε για τυχόν πιθανές παρεξηγήσεις ή ακούσιο τόνο. Όταν κάνεις μια ερώτηση ή αναζητάς βοήθεια, θα πρέπει να δίνεις και το σχετικό πλαίσιο, ώστε το Chat GPT να μπορεί να προσαρμόσει τις απαντήσεις του ανάλογα.

7. Προσοχή στους ενδεχόμενους κινδύνους

Σχετικά, λοιπόν, με τους κινδύνους που μπορεί να είναι κρυμμένοι στις γωνίες αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 21 Ιουνίου 2023, σε σχετικό άρθρο της Comparitech, αναφέρεται ότι “τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ψεύτικες σελίδες σύνδεσης με ελάχιστη τεχνογνωσία κωδικοποίησης ή στοιχεία από τον χρήστη…[ή] να δημιουργήσουν πολυμορφικό κακόβουλο λογισμικό ή άλλο κακόβουλο κώδικα.”. Ενώ ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να αναγνωρίζει τις phishing σελίδες, πρακτικά φαίνεται να μην είναι και τόσο δεδομένο, καθώς δύναται να λειτουργεί βοηθητικά για κάποιον που θέλει να εξαπατήσει.

Ακόμη, στην ερώτηση του κατά πόσο τέτοια εργαλεία παρακολουθούν τους χρήστες τους, οι δημιουργοί απαντούν κατηγορηματικά «Όχι», παρόλο που τα επιχειρηματικά τους μοντέλα βασίζονται στη διαφήμιση και την παρακολούθηση των συμπεριφορών των καταναλωτών. Έτσι, εάν η πλατφόρμα παραβιαζόταν, τεράστιες ποσότητες δεδομένων συμπεριφοράς και παρακολούθησης των χρηστών θα ήταν διαθέσιμα προς συλλογή. Επιπλέον, αυτά τα δεδομένα χρήστη θα μπορούσαν να πωληθούν σε αγοραστές δεδομένων, οι οποίοι θα ήταν ευκολότερο να διεισδύσουν από την Google ή τη Microsoft.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί η ετυμηγορία δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη για το εάν οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Chat GPT, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τον καταναλωτή. Ωστόσο, ας μη ξεχνάμε ότι οι χάκερς είναι σίγουρα καινοτόμοι προγραμματιστές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν ήδη βρει έναν τρόπο να τις εκμεταλλευτούν.

Γι’ αυτό μη ξεχνάς να χρησιμοποιείς το Chat GPT και τα αντίστοιχα εργαλεία με προσοχή και φειδώ!