ChatGPT-customization blog post

ChatGPT: Πώς να το προσαρμόσεις στα μέτρα σου!

Το ChatGPT by OpenAI είναι το κυρίαρχο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είδαμε ότι είχε εντυπωσιακές δυνατότητες αλλά με την νέα προσθήκη “Custom Instructions” γίνεται ακόμα πιο εύχρηστο. Έτσι, μπορείς να προσαρμόσεις τις συζητήσεις σου με το ChatGPT και να πάρεις απαντήσεις πιο κοντά στο στυλ σου. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς μπορεί να γίνει.

Για χρήστες που μπαίνουν από το web:

1. Κάνε κλικ στο εικονίδιο με το όνομα χρήστη σου που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης και μετά επέλεξε “Προσαρμογή του Chat”.

 

2. Στην συνέχεια, θα σου εμφανίσει ένα πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζει πως λειτουργούν οι προσαρμοσμένες οδηγίες. Επιλέγεις ”Εντάξει”.

3. Έπειτα, εμφανίζεται στην οθόνη σου ένα πλαίσιο με 2 ερωτήσεις. Το πρώτο, για την εισαγωγή πληροφοριών σχετικά με τον εαυτό σου και τον ρόλο σου. Το δεύτερο, για να καθορίσεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να σου απαντάει το ChatGPT. Αφού τα συμπληρώσεις ανοίγεις την επιλογή “Ενεργοποίηση για νέες συνομιλίες” και πατάς “Αποθήκευση”.

 

Για χρήστες Android ή iOS
  1. Πατάς τις 2 γραμμές πάνω αριστερά της οθόνης σου  και στην συνέχεια το όνομα χρήστη σου. Έχεις μεταβεί στις “Ρυθμίσεις”. Στην καρτέλα “Λογαριασμός”, επιλέγεις το “Προσαρμογές” και “Συνέχεια”.
  2. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια με το web, δηλαδή, εμφανίζεται στην οθόνη σου ένα πλαίσιο με 2 ερωτήσεις. Το πρώτο, για την εισαγωγή πληροφοριών σχετικά με τον εαυτό σου και τον ρόλο σου. Το δεύτερο, για να καθορίσεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να σου απαντάει το ChatGPT. Κάθε φορά που συμπληρώνεις ένα πεδίο πατάς “Αποθήκευση”. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι πρέπει να γράψεις, όταν επιλέξεις το πρώτο πλαίσιο για παράδειγμα, στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης έχει ένα κουμπί με όνομα “Εμφάνιση συμβουλών”. Αν το επιλέξεις θα σου εμφανίσει κάποιες μικρές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να το συμπληρώσεις.

Οι προσαρμοσμένες οδηγίες χρησιμεύουν στην επαγγελματική συνάφεια, δηλαδή στο να προσαρμόσεις τις απαντήσεις για την εργασία σου. Ακόμη, βοηθάει στο πόσο επίσημες θέλεις να είναι οι απαντήσεις του AI και τέλος αποφασίζει πόσο λεπτομερή ή συνοπτικά θα είναι τα αποτελέσματα.

Παράδειγμα χρήσης των προσαρμοσμένων ρυθμίσεων για δημιουργούς περιεχομένου (content creators):

Πλαίσιο 1: “Είμαι δημιουργός περιεχομένου που ειδικεύεται στα ταξιδιωτικά blogs. Το κοινό-στόχος μου είναι [γράφεις το κοινό στόχο σου] και γράφω κυρίως για [απαριθμείς μερικά από τα θέματα που γράφεις]. Ο στόχος του ιστολογίου μου είναι να [πχ πουλήσω ένα προϊόν ή υπηρεσία/να δημιουργήσω δυνητικούς πελάτες/να αποκτήσω έσοδα και λοιπά]”

Πλαίσιο 2: “Δώσε μου συμβουλές για το SEO και τη δομή περιεχομένου. Θα χρειαστώ και την κατάταξη για λέξεις-κλειδιά σχετικές με το θέμα μου. Πάντα να μου προσφέρεις meta-περιγραφές με σχετικές λέξεις-κλειδιά. Να μου προσφέρεις και μια ενότητα Συχνών Ερωτήσεων που ενισχύουν τις λέξεις-κλειδιά SEO.”

Αντίστοιχα σε περίπτωση που επιθυμείς να γράφει όπως γράφεις κι εσύ:

Επειδή υπάρχει όριο 1500 χαρακτήρων, θα μπορούσες να ανοίξεις μια νέα συνομιλία και εκεί να παραθέσεις μερικά αντιπροσωπευτικά κείμενα δικά σου. Στην συνέχεια, να του ζητήσεις να αναλύσει τα γραπτά σου με βάση το συντακτικό και την γραμματική, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς, το ύφος και τον τόνο. Έπειτα, κάνεις αντιγραφή την απάντηση που θα σου δώσει και την κάνεις επικόλληση στο δεύτερο πεδίο από το πλαίσιο των προσαρμογών.

Στην περίπτωση που έχεις κάποιο brand ή κάποιο προϊόν και χρησιμοποιείς αυτό το εργαλείο για να πάρεις ιδέες ή περιεχόμενο μπορείς να φτιάξεις έναν πίνακα στον οποίο μέσα θα γράφεις το όνομα του brand/προϊόντος, τον στόχο και το κοινό που απευθύνεσαι. Ακόμη, μπορείς να προσθέσεις τι προσφέρει το προϊόν σου, κάποιες λέξεις-κλειδιά και ό,τι άλλο κρίνεις εσύ απαραίτητο ό,τι πρέπει να γνωρίζει για να σου δώσει μια πιο στοχευμένη απάντηση. Στην συνέχεια, θα του ζητήσεις να σε βοηθήσει να κατανοήσεις πχ. 10 νέες δυνατότητες για το προϊόν σου και να σου δώσει καλύτερα αποτελέσματα από πριν.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT και την τεχνητή νοημοσύνη στο έπακρο. Αρκεί απλά, να είσαι συγκεκριμένος με το τι ζητάς και να του έχεις δώσει αρκετές πληροφορίες κατά την “εκπαίδευσή” του. Είτε είσαι φοιτητής, είτε είσαι εργαζόμενος, είτε έχεις την δική σου επιχείρηση, με τις προσαρμοσμένες οδηγίες θα έχεις κι εσύ τη δυνατότητα να λαμβάνεις πιο εξατομικευμένες απαντήσεις από το ChatGPT!