Ασφάλεια -wordpress security blog post

Ασφάλεια: Πόσο σημαντική είναι για την WordPress ιστοσελίδα σου;

Η ασφάλεια της ιστοσελίδας είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν πρoβούμε στη δημιουργία της. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι χάκερ δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ιστότοπων που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες ή μικρές επιχειρήσεις. Στοχοποιούν ό,τι βρουν στο δρόμο τους. Με ένα επιτυχημένο hack ακολουθούν άσχημες συνέπειες για την επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει καθώς, ένας παραβιασμένος ιστότοπος μπορεί να αποκλειστεί τόσο από τον πάροχο φιλοξενίας όσο και από τη Google, “γκρεμίζοντας” τις προσπάθειές σου αλλά και αποκλείοντας τους επισκέπτες από αυτόν. Εκτός αυτού, οι παραβιασμένοι ιστότοποι προκαλούν διχασμό και ανησυχία στους επισκέπτες, ωθώντας τους στην αμφισβήτηση όχι μόνο της ιστοσελίδας αλλά και ολόκληρης της επωνυμίας.
Παρόλο που οι WordPress ιστοσελίδες είναι από μόνες τους αρκετά ασφαλείς, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πάμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους η ασφάλεια μιας ιστοσελίδας είναι σημαντική:

  1. Η Google προτιμάει ασφαλείς ιστότοπους. Για να προστατεύσει τους χρήστες της, οι κατατάξεις της Google βασίζονται σε ιστοσελίδες που δίνουν προτεραιότητα στη εμπειρία του χρήστη αλλά και στην ασφάλειά του.
  2. Προστατεύεται η ακεραιότητα και οι πληροφορίες της επιχείρησης αλλά και των πελατών.
  3. Αποτρέπεται η απώλεια εσόδων. Όταν ένας ιστότοπος παραβιαστεί, είναι δεδομένο ότι οι πελάτες θα στρέψουν το βλέμμα τους στον πιο κοντινό ανταγωνιστή, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση των εσόδων της πρώτης.

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να προστατεύσει μια WordPress ιστοσελίδα;

  1. Ο καλύτερος τρόπος για να ασφαλίσεις την WordPress ιστοσελίδα σου είναι να χρησιμοποιείς security plugins, όπως τα MalCare, WordFence ή Sucuri. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ασφάλεια της ιστοσελίδας σου εύκολα και γρήγορα μόνο με ένα απλό κλικ!
  2. Φρόντισε για Backups. Τι είναι όμως αυτό; Τα WordPress Backups είναι αντίγραφα των αρχείων και της βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας που είναι αποθηκευμένα σε άλλη τοποθεσία. Έτσι, ακόμη και εάν ο ιστότοπος παραβιαστεί θα είσαι σε θέση να τον ανακτήσεις σε λίγα μόλις λεπτά.
  3. Χρησιμοποίησε SSL (Security Socket Layer), το οποίο προστατεύει την ιστοσελίδα σου, αποκρυπτογραφώντας όλα τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ της ιστοσελίδας και των χρηστών.
  4. Κράτησε το θέμα, τα plugins και τον πυρήνα της ιστοσελίδας σας ενημερωμένα. Είναι αναγκαίο η ιστοσελίδα να λειτουργεί με όλες τις τελευταίες εκδόσεις της. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές ενημερώσεις δεν αφορούν μόνο μορφολογικές ενημερώσεις αλλά πολλές φορές συμπεριλαμβάνουν και ενημερώσεις σε θέματα ασφάλειας. 
  5. Χρησιμοποίησε δυνατούς κωδικούς ασφαλείας, με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες. Μην ξεχνάς να αποφεύγεις κωδικούς τύπου “user123”.