
Εργάζεσαι σκληρά ή έξυπνα;
6 σημαντικές ερωτήσεις που κάθε σκληρά εργαζόμενος πρέπει να κάνει στον εαυτό του σήμερα!
Σε έναν κόσμο που κινείται με ασταμάτητους ρυθμούς και η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, συχνά βρίσκεσαι σε μια συνεχή προσπάθεια να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της δουλειάς σου. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και ο χρόνος πάντα φαίνεται να μην είναι αρκετός. Μέσα σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια για επιτυχία και παραγωγικότητα, είναι εύκολο να ξεχάσεις να κάνεις ένα βήμα πίσω και να εξετάσεις τις δικές σου ανάγκες, στόχους και προτεραιότητες.
Έλα λοιπόν, να δούμε μαζί ποιες είναι αυτές οι ερωτήσεις και πως μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις όχι μόνο καλύτερος επαγγελματίας, αλλά και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.
- Ορίζεις την παραγωγικότητα με τον σωστό τρόπο;
Σκέψου πως μετράς την επιτυχία και το επίτευγμα στη δουλειά σου. Αισθάνεσαι ικανοποιημένος εάν έχεις κλείσει μια μακρά λίστα εργασιών μέχρι το τέλος της ημέρας ή είσαι πολύ ικανοποιημένος γνωρίζοντας ότι αφιερώνεις ώρες και ώρες από το χρόνο σου σε ένα μεγάλο έργο;
Οι εργασιακές δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητα όλες παραγωγικές. Πολλά από τα πράγματα που κάνεις, είτε είναι στη δουλειά, είτε είναι εκτός ωραρίου, πιθανότατα δεν επηρεάζουν καθόλου την πραγματική παραγωγή ποιοτικής εργασίας. Ο έλεγχος των email, η ανάγνωση ανεπιθύμητων μηνυμάτων, η αναζήτηση πραγμάτων, η απόσπαση της προσοχής, όλα αυτά είναι δραστηριότητες, όχι απαραίτητα παραγωγικές.
- Εργάζεσαι σκληρά ή εργάζεσαι έξυπνα;
Έχεις ακούσει την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα ξανά και ξανά γιατί είναι λογικό. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του διευθυντή σου για λίγο. Θα προτιμούσες να αφιερώσεις στον υπάλληλό σου λιγότερες αλλά πιο εστιασμένες ώρες ή περισσότερες ώρες που δεν έχουν πραγματικά να κάνουν με την παραγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων;
Δεν πήρες αυτή την προαγωγή επειδή κατέβαλες προσπάθειες για εβδομάδες, την πήρες για να παράγεις τα αποτελέσματα που αναμένονται από εσένα. Δεν είναι πάντα θέμα πόσες ώρες αφιερώνεις σε ένα έργο, αλλά πόσο καλά το κάνεις.
- Ξοδεύεις τον χρόνο σου με τον τρόπο που θέλεις;
Εάν όχι, τότε απλώς περνάς τη ζωή κάνοντας αυτοματοποιημένες κινήσεις και αυτό είναι εντάξει θα επιβιώσεις, αλλά θα είσαι ικανοποιημένος;
Το να παραμένεις αργά μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας, ακόμα και διανοητικά, μπορεί να είναι δύσκολο γιατί αφαιρεί από τόσα άλλα πράγματα που σου αρέσουν, όπως ταξίδια, γυμναστική ή κάποιου είδους τέχνη.
- Αποσυνδέεσαι από την εργασία με σκόπιμο τρόπο;
Όταν πρόκειται για σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή για προετοιμασία συναντήσεων, νιώθεις ότι ακόμα και όταν είσαι εκτός γαρφείου ή ωρών εργασίας και πάλι είσαι σε ετοιμότητα ό,τι και αν συμβεί; Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι ευσυνείδητος είναι να αποσυνδεθείς εντελώς από τις ευθύνες σου. Άλλωστε, αν το κάνεις αυτό θα διασφαλίσεις ότι θα βρεις κάποιον άλλο τρόπο να απασχοληθείς.
Μερικές φορές αισθάνεσαι πιο δημιουργικός και ελεύθερος σε εκείνες τις στιγμές που δεν αισθάνεσαι υποχρεωμένος να εργαστείς. Αντί να βάζεις κανόνες, βάλε όρια στον εαυτό σου, με βάση τα χόμπι σου, την οικογένειά σου ή άλλους παράγοντες που συνθέτουν τη ζωή σου.
- Είσαι «εθισμένος» στην ιδέα της παραγωγικότητας;
Το να είσαι εργασιομανής είναι διαφορετικό από το να τσεκάρεις συνεχώς πράγματα από μια λίστα. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι σημαίνει η υπερβολική ενασχόληση με εργασίες που σε κάνουν να νιώθεις τόσο καλά. Σου αρέσει να βοηθάς τους συναδέλφους σου στο γραφείο; Ή θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;
- Δουλεύεις πάρα πολύ;
Η εξουθένωση είναι τρομακτική για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις τα σημάδια. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις πως επηρεάζει η δουλειά σου τη ζωή σου είναι να επιβραδύνεις και να ακούσεις πως κάνουν αυτά τα άλλα κομμάτια του εαυτού σου και να καταλάβεις πως μπορούν να συνυπάρχουν όλα αυτά τα κομμάτια μαζί.
Εάν απάντησες “ναι” σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, σίγουρα διακυβεύεται ποιοτικός χρόνος με ανθρώπους που αγαπάς, προσωπική υγεία και ευτυχία και όλες οι άλλες περιπέτειες που συνοδεύουν τη ζωή έξω από το γραφείο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι εργαζόμενος με κίνητρα, αλλά μην αφήσεις αυτό να είναι το μόνο που είσαι.
Δε λέω ότι πρέπει να παρατήσεις τη δουλειά σου αύριο, αλλά βρες τρόπους να συνεχίσεις να προχωράς με τους δικούς σου όρους. Στην ήδη καταπονημένη κοινωνία μας, πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός, αλλά το να μετατραπείς σε αγχωμένος, δυστυχισμένος ή “καμένος” εργαζόμενος δεν βοηθά κανέναν και ειδικότερα εσένα.
Λοιπόν, εργάζεσαι ενάντια ή για τον εαυτό σου;