Firewall security-blog post

Firewall: Τι είναι και που χρησιμεύει;

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι διαδικτυακές απειλές εξελίσσονται διαρκώς και χωρίς την κατάλληλη προστασία, ο ιστότοπός σου είναι ευάλωτος σε επιθέσεις. Για να το αποφύγεις, είναι απαραίτητο να ασφαλίσεις την ιστοσελίδα σου με ένα τείχος προστασίας (firewall).

Το τείχος προστασίας (firewall) είναι ένα σύστημα ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον ιστότοπό σου από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, ή/και από επιβλαβή κίνηση. Ακόμη πιο συγκεκριμένα,

  • εντοπίζει και αποκλείει πιθανές απειλές σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας μόνο τη διέλευση εξουσιοδοτημένης κυκλοφορίας,
  • προστατεύει από κακόβουλους παράγοντες, όπως χάκερ και εγκληματίες που ψάχνουν διαρκώς για “ευάλωτες” ιστοσελίδες,
  • λειτουργεί σαν ασπίδα με σκοπό να εντοπίσει και να αποκλείσει ύποπτες δραστηριότητες πριν προλάβουν να βλάψουν τον ιστότοπό σου, και
  • φιλτράρει την κακή πληροφορία η οποία δεν ωφελεί στο website σου.

Υπάρχουν κακόβουλες “οντότητες” όπως τα spam bots και τα web scrappers, τα οποία επιβραδύνουν το site σου και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Τα firewalls φιλτράρουν αυτήν την κακή κίνηση και εξασφαλίζουν ότι οι πόροι σου χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά.

Περιορίζει τις επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service) οι οποίες μπορούν να κατακλύσουν την ιστοσελίδα σου με επισκεψιμότητα με στόχο να μην ανταποκρίνεται. Ένα τείχος προστασίας μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια μιας τέτοιας επίθεσης και να λάβει μέτρα με σκοπό να τα περιορίσει, διατηρώντας την ιστοσελίδα σου προσβάσιμη σε εξουσιοδοτημένους επισκέπτες.

Κάποια εργαλεία που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για την αποφυγή αυτών των κινδύνων στο WordPress website σου είναι:

1. Το Shield Security, το οποίο ανιχνεύει τα κακόβουλα ρομπότ, μετριάζει τον όγκο εισερχόμενων αιτημάτων από μία πηγή και προσδίδει ασφάλεια στη σύνδεση.

2. Το All-in-One Security που προσφέρει ασφάλεια στην βάση δεδομένων, διαθέτει προστασία iframe, η οποία δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου σου χωρίς άδεια, προστατεύει από κακόβουλα λογισμικά και καταγράφει την δραστηριότητα σύνδεσης των χρηστών.

3. Ισχυρό εργαλείο για την προστασία του ιστότοπού σου είναι και το Wordfence το οποίο διαθέτει σαρωτή ασφαλείας για κακόβουλα λογισμικά, έχει λίστα αποκλεισμού IP από κακόβουλες διευθύνσεις και παρακολουθεί την δραστηριότητα του χρήστη σε πραγματικό χρόνο ενώ παράλληλα είναι “φιλικό προς αυτόν”.

4. Εξίσου δυνατό εργαλείο για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σου είναι το Sucuri το λεγόμενο σαρωτή ασφάλειας, βασισμένο στο cloud, που προσφέρει συνεχή εμπειρία περιήγησης του χρήστη ακόμα και κατά την διάρκεια επιθέσεων, άρα καλύτερη εμπειρία χρήστη και διαθέτει κρυπτογράφηση εφαρμόζοντας ασφαλή την μετάδοση δεδομένων.

5. Τελευταίο, αλλά το ίδιο σημαντικό με τα προηγούμενα, είναι το Cloudflare που δημιουργεί ισχυρούς κανόνες προστασίας και προστατεύει τις εφαρμογές ιστού σου από κοινές επιθέσεις, ενώ παράλληλα κρατάει μακριά την κακόβουλη επισκεψιμότητα εξασφαλίζοντας αδιάκοπο χρόνο λειτουργίας του site. Επιταχύνει τους χρόνους φόρτωσης σελίδων με το παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών του Cloudflare και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σου από το κοινό.

Αυτά είναι πέντε από τα καλύτερα εργαλεία για την προστασία των δεδομένων σου στις WordPress ιστοσελίδες.  Η επιλογή του σωστού τείχους προστασίας μπορεί να καθορίσει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ιστότοπού σου και να σε βοηθήσει να προσφέρεις ένα ασφαλές περιβάλλον με άψογη εμπειρία περιήγησης για τους επισκέπτες.