
Προστασία των ανήλικων στα social media
Οι νέοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, να μοιραστούν ενδιαφέροντα και να βρουν άλλες κοινότητες πέρα από τους ανθρώπους γύρω τους. Όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτεθούν και σε επιβλαβές περιεχόμενο ή καταστάσεις.
Ακολουθούν ορισμένα βήματα ώστε να προστατέψεις τα παιδιά σου από τους κινδύνους που επιφυλάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Μάθε στα παιδιά σου να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η κοινή χρήση πληροφοριών είναι ένας από τους πιο προφανείς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ενώ είναι γενικά εντάξει για τα παιδιά σου να δημοσιεύουν βιντεοπαιχνίδια, ταινίες, ή τηλεοπτικές εκπομπές που παρακολουθούν, άλλες προσωπικές πληροφορίες τους πχ για το πού βρίσκονται μπορεί να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα.
- Χρησιμοποίησε γονικούς ελέγχους για να αποκλείσεις επιβλαβές περιεχόμενο
Οι γονικοί έλεγχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των εφαρμογών των κοινωνικών δικτύων που μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά σου ή για πόσο χρόνο μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό επιβλαβούς ή ακατάλληλου περιεχομένου αλλά και σου επιτρέπουν να ελέγχεις τι βλέπουν.
- Όρισε χρονικά όρια για τον χρόνο οθόνης των παιδιών σου
Τα όρια χρόνου οθόνης είναι κάτι που μπορείς να επιβάλεις ως γονέας ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές γονικού ελέγχου για να το κάνουν αυτό για εσένα. Με αυτόν τον τρόπο, δε χρειάζεται να νιώθεις ότι παρακολουθείς συνεχώς το παιδί σου και είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα σχετικά με το τι είναι εύλογος χρόνος για να αφιερώσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Περιόρισε τη χρήση της συσκευής σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι
Προσπάθησε να περιορίσεις τη χρήση της συσκευής του παιδιού σου (τηλέφωνα, tablet και φορητούς υπολογιστές) σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι. Όχι μόνο αυτό θα αποτρέψει τα παιδιά σου από το να κάνουν πράγματα που ξέρουν ότι δεν επιτρέπεται να κάνουν, αλλά θα σε βοηθήσει επίσης να παρακολουθείς τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα.
- Ενδυνάμωσε τα παιδιά σου να χρησιμοποιούν εργαλεία αποκλεισμού και αναφοράς
Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε είδος εκφοβισμού ή παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά δυσκολεύονται στο πως να αντιδράσουν. Δυστυχώς, μόνο 1 στα 10 παιδιά ενημερώνει τους γονείς ή τους φροντιστές του σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
- Δίδαξε στα παιδιά σου να μην κάνουν κλικ ή να κατεβάζουν άγνωστους συνδέσμους και αρχεία
Απατεώνες και χάκερ στοχεύουν παιδιά συγκαλύπτοντας ιούς και κακόβουλο λογισμικό ως βιντεοπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια ή τηλεοπτικές εκπομπές που τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν σε υπηρεσίες ροής. Εάν κάνουν κλικ κατά λάθος σε έναν σύνδεσμο ή κάνουν λήψη ενός αρχείου, τα παιδιά μπορούν να δώσουν στους χάκερ πλήρη πρόσβαση στη συσκευή τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των καμερών και των μικροφώνων τους.
- Απενεργοποίησε την κοινή χρήση τοποθεσίας και ζήτησε από τους εφήβους να μην προσθέτουν γεωγραφικές ετικέτες στις φωτογραφίες
Τα παιδιά δε θεωρούν συχνά τις τοποθεσίες τους ως ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα τοποθεσίας για να παρακολουθήσουν ή να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά.
- Εκπαίδευσε τον εαυτό σου για τη χρήση και τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Κάθε φορά που το παιδί σου ενδιαφέρεται για μια νέα πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, δημιούργησε πρώτα τον δικό σου λογαριασμό. Συνήθισε τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, αναζήτησε περιορισμούς ηλικίας και ρυθμίσεις απορρήτου και μάθε πως μπορείς να παρακολουθείς τη χρήση τους.
- Ενημέρωσε τις ρυθμίσεις απορρήτου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του παιδιού σου
Βεβαιώσου ότι κατανοείς τις ρυθμίσεις απορρήτου κάθε πλατφόρμας και βάλε τα παιδιά σου να παραμετροποιήσουν τους λογαριασμούς τους, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι.
- Βοήθησέ τα να επιλέξουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι η πρώτη σκέψη στο μυαλό των παιδιών όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά αδύναμους κωδικούς πρόσβασης όπως γενέθλια, μεσαία ονόματα ή ονόματα κατοικίδιων ζώων.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, ειδικά για τα παιδιά. Ενώ, η χρήση του διαδικτύου σε νεαρή ηλικία έχει τα πλεονεκτήματά της, η εκπαίδευση των παιδιών σου για τους κινδύνους του, θα τα βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.
Εάν έχεις ακόμα απορίες γύρω από την ασφάλεια των λογαριασμών του παιδιού σου ή ακόμα και το δικό σου, είμαστε εδώ για να σου προσφέρουμε τις πληροφορίες που χρειάζεσαι! 🙂