NFC-blog post

NFC: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Το NFC (Near Field Communication ή Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου) είναι μία τεχνολογία επικοινωνίας μεταξύ συσκευών σε πολύ μικρή απόσταση (μερικών εκατοστών). Η τεχνολογία αυτή ενδείκνυται για περιπτώσεις που θέλεις γρήγορη και εύκολη ανταλλαγή δεδομένων, με τρόπο που να μειώνει τον κίνδυνο ακούσιας ανταλλαγής.

Με το NFC μπορείς να κάνεις ανέπαφες πληρωμές χρησιμοποιώντας το smartphone σου, να μεταφέρεις αρχεία από μια συσκευή σε άλλη, να συνδέεις ασύρματα ηχεία, ακουστικά, συσκευές και πολλά ακόμα.

Πώς λειτουργεί το NFC;

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το NFC είναι ιδιαίτερα απλή. Το NFC εξελίχθηκε από την τεχνολογία αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) και ένα NFC τσιπ λειτουργεί ως μέρος μιας ασύρματης σύνδεσης. Μόλις ενεργοποιηθεί από ένα άλλο τσιπ, μικρές ποσότητες δεδομένων μεταξύ δύο συσκευών μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα, όσο όμως παραμένουν σε κοντινή απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, δεν απαιτείται να συμπληρώσεις κάποιο κωδικό ή PIN για να συνδεθούν οι δύο συσκευές μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί τσιπ που απαιτούν πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσουν, και έτσι είναι πιο λειτουργικά από άλλους ασύρματους τρόπους επικοινωνίας.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το NFC;

Τα NFC τσιπ που βρίσκονται μέσα στις πιστωτικές κάρτες για ανέπαφες πληρωμές δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρόλα αυτά, το NFC μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον και από το smartphone σου, ή ακόμα και από το smartwatch σου, έτσι ώστε να μπορείς να πληρώνεις ανέπαφα.

Αν και σχεδόν κάθε λειτουργικό σύστημα παρέχει τις δικές του εφαρμογές για την λειτουργία του NFC, οι κάτοχοι Android συσκευών έχουν ευρύτερη ποικιλία για να επιλέξουν. Η πιο γνωστή εφαρμογή είναι το Android Pay, το οποίο λειτουργεί σχεδόν σε κάθε Android κινητό ή ρολόι, επιτρέποντάς σου να κάνεις ανέπαφες πληρωμές με μεγάλη ευκολία.

Οι κάτοχοι iPhone έχουν κι αυτοί τη δική τους NFC εφαρμογή, το Apple Watch. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το Apple Pay για να μπορείς να κάνεις ανέπαφες πληρωμές.

Ουσιαστικά, είτε χρησιμοποιείς το Android Pay, είτε το Apple Pay, είτε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια εφαρμογή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις την πιστωτική / χρεωστική ή προ-πληρωμένη κάρτα σου. Στη συνέχεια, θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις ανέπαφες πληρωμές σε όσα καταστήματα διαθέτουν το απαραίτητο POS. 

Για να κάνεις μια ανέπαφη πληρωμή, απλά ανοίγεις την εφαρμογή και την κρατάς σε μερικά εκατοστά απόστασης από το POS. Η πληρωμή θα γίνει σχεδόν στιγμιαία και τα χρήματα θα τραβηχτούν από τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Το NFC ήρθε για να αντικαταστήσει κάθε πιστωτική / χρεωστική ή προ-πληρωμένη κάρτα, η οποίες δεν είναι τόσο έμπιστες καθώς περιλαμβάνουν όλα τα βασικά στοιχεία πάνω τους. Με το NFC, θα μπορείς ουσιαστικά να μετατρέψεις όλο το πορτοφόλι σου σε ψηφιακό, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από μια εφαρμογή.

Τι συμβαίνει με την ασφάλεια στα κινητά;

Αρχικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει το NFC θα πρέπει πρώτα να βρίσκεται σε μόλις μερικά εκατοστά απόστασης από την άλλη συσκευή. Έπειτα, η χρήση μιας λανθασμένης εφαρμογής μπορεί επίσης να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετοί που προσπαθούν να προωθήσουν ψεύτικες εφαρμογές οι οποίες τραβάνε όλα τα δεδομένα ενός χρήστη, όπως τα προσωπικά σου στοιχεία, την διεύθυνση κατοικίας σου και τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού. Αυτές οι εφαρμογές, παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν διαθέσιμες στο Play Store και στο Apple Store, αλλά σε εξωτερικές ιστοσελίδες. Η συνεχής χρήση γνωστών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων του Android Pay και Apple Pay, μειώνουν και τις πιθανότητες για να κλαπούν τα στοιχεία σου, καθώς είναι πιο έμπιστες και ασφαλείς.

Σύμφωνα με την Apple, το Apple Pay αποθηκεύει τις πληροφορίες πληρωμών αποκλειστικά μέσα στην συσκευή, κρυπτογραφώντας τα στοιχεία της κάρτας. Η εφαρμογή λειτουργεί μόνο όταν συνδεθεί με την συσκευή του προμηθευτή και το δίκτυό του για άμεση επιβεβαίωση.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως όλα τα στοιχεία της κάρτας σου βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στην συσκευή σου, άρα αν χάσεις ποτέ την συσκευή σου, θα πρέπει να λάβεις γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Για να σιγουρευτείς πως θα είναι ακόμα πιο δύσκολο (έως αδύνατο) για κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σου, είναι καλό να σιγουρευτείς πως έχεις ενεργοποιήσει το ξεκλείδωμα δακτυλικού αποτυπώματος, έχοντας παράλληλα και κάποιο PIN κωδικό.

Σε αντίθεση με το Apple Pay, το Android Pay λειτουργεί διαφορετικά. Η εφαρμογή κρύβει τα στοιχεία της κάρτας σου και δεν τα μεταφέρει ποτέ από την μια συσκευή στην άλλη. Αντίθετα, χρησιμοποιεί έναν ψηφιακό αριθμό λογαριασμού το οποίο εκπροσωπεί τον τραπεζικό σου λογαριασμό, έτσι ώστε τα πραγματικά σου στοιχεία να παραμένουν ασφαλή.

Οι εφαρμογές NFC είναι πολλές και συνεχώς εξελίσσονται! Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι προστατευτικές πολιτικές για την αποφυγή καταχρήσεων ή ανεπιθύμητων παρεμβάσεων.